de Raluca Feher; fotografii de Iulian Preda

Am fost în Japonia în 2007, 2015 și 2017. Pentru mine ca româncă, Japonia a fost o surpriză totală.

Este țara în care în 2007 toată populația avea telefoane mobile cu NFC, dar unde am descoperit, nu unul, ci trei computere 284 funcționale. În Japonia am văzut însă și cele mai strașnice grătare din lume, pe care se frig-ca-n spatele blocului în Fetești mațe de pui, ficat de porc și mușchi de vită.

Japonia este o șaormă cu de toate, de la samurai la roboți din inox, de la festivaluri de lanterne la parade cu samba, de la love hoteluri la gheișe, de la incredibile realizări ale unor ingineri vizionari, la sordide alei cu miros de urină unde aceeași ingineri vizionari vin să-și bea mințile după serviciu.

Tokyo-shooooooopping!!!!

Shinjuku, Ikebukuro, Harajuku, Shibuya, Tokyo Station plus alte câteva zeci de locuri unde te poți pierde pentru 200 de zile în malluri gigantice, înghițit de catralioane de magazine care par mereu să ofere discounturi. Mare grijă la aerul condiționat. E dat mereu pe anul 10 000 înaintea erei noastre, ultima glaciațiune. Și da, nu uitați să vă recuperați taxele. Japonia are un sistem care-ți returnează taxele dacă ai pașaportul la tine și astfel, de cele mai multe ori, poți să îți cumperi electronice, haine, cosmetice, orice, mai ieftin decât în țările de origine (mi-am luat laptop superieftin din Osaka).

mai mult la :  www.vice.com

Lasă un răspuns