Vremuri grele pentru Yakuza, temuta mafie japoneză. Numărul membrilor de cartel a scăzut la 30.500 în 2018, de la 184.000, cifra din anii 1960, perioada de apogeu a clanului, relatează The Telegraph.

Statistica a fost prezentată recent de Poliţia Naţională Japoneză. În doar un an, numărul membrilor s-a micşorat cu 4.000 de persoane.

Explicaţia? Campaniile autorităţilor împotriva crimei organizate, precum şi un „declin cultural” al mafiei Yakuza în societatea niponă, unde sindicatul crimei nu mai exercită aceeaşi „fascinaţie”, ca în secolul trecut, în mediile sociale defavorizate, potrivit cotidianului britanic.

Clanul Yamaguchi-gumi continuă să numere cei mai mulţi membri – în jur de 9.500, fiind urmat de Sumyoshi-kai (4.900) şi Inagawa-kai (3.700).

Aceasta este, însă, doar o faţetă a fenomenului. Yamaguchi-gumi se confruntă, de asemenea, şi cu o „criză de management”, atrăgea atenţia The Japan Times în 2018. Jurnaliştii japonezi scriau că liderii în vârstă au început să se retragă în masă, fiind nemulţumiţi de atmosfera „corporatistă” din interiorul mafiei.

Ryo Fujimara, istoric al mafiei japoneze, autorul cărţii „The Three Yamaguchi-gumi”, explica pentru The Japan Times substratul antropologic al situaţiei: „Nu mai este deloc distractiv să fii un Yamaguchi-gumi. Acum este ca şi cum ai lucra pentru Toyota. Ceea ce a fost cândva o grupare criminală a devenit acum o corporaţie”.

mai mult la :  www.mediafax.ro


Descoperă mai multe la Japonia ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns