Radu Hossu : Rezumatul de noapte 22.12

0
269
Este o zi istorică și pentru totdeauna va rămâne așa. Până la a explica asta, rezumatul:

– Frontul Lugansk: Situația de pe front nu sa schimbat în ultimele 24 de ore prea mult. Ucrainenii sunt cei care dețin inițiativa și țin trupele ruse fixate. Atacuri locale are rușilor au fost oprite în mai multe localități din zona Svatove.

– Frontul Sud. Situația de pe front a rămas la fel. Președintele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică va fi mâine în rusia pentru a negocia o zonă demilitarizată în jurul Centralei Nucleare de la Zaporojie. Orașul Herson a fost bombardat de ruși, la fel ca în ultimele săptămâni, de pe malul estic al Niprului, unde au fost fugăriți de Armata Ucraineană în splendidă, dar sângeroasa contra ofensivă Herson.
– Bătălia pentru Donbas. Bakhmut nu doar că rezistă, dar pozițiile recâștigate în ultimele 24 de ore de Armata Ukr au rezistat atacurilor multe ale Wagner.
– rusia: Putin și Shoigu au anunțat că vor crește vârsta de intrare în armată de la 18 la 21 de ani și vor crește forțele armate la 1.5 milioane de soldați sub contract. Adică, cu 350.000 mai mulți.
– rusia: Putin a anunțat azi că au capacitățile nucleare pregătite și dacă le vor folosi este vina noastră (a vestului)*.
– SUA. 1.85 de miliarde noul ajutor. Printre care ce anunțam și în ultimul rezumat: sistemul defensiv anti-rachete balistice Patriot. Un alt element important sunt Kit-urile JDAM pentru rachete lansate aer-aer sau aer-sol, prin care transformă rachete „proaste” în unele „inteligente”. Practic le transformă în echivalentul obuzelor Excalibur folosite de artilerie.
– SUA. Președintele Zelensky are prima ieșire din Ucraina de la începutul războiului, la nici 24 de ore după vizita din Bakhmut, în Washington unde livrează un discurs istoric în fața Congresului American, întâlniri bilaterale cu Președintele Biden și negocieri pe două teme importante: armament și planul pentru Pace.
–-
Îmbrăcat într-o bluză de culoare militară, simplu, umil, zâmbitor, dar serios, Președintele Zelensky a livrat unul dintre cele mai bune discursuri din Congresul American pe care le-a dat un lider extern. Poate cel mai bun de la Churchill încoace.
Le-a spus americanilor, dar și nouă, că ajutorul pe care-l oferim nu este un cec în alb, este o investiție în securitatea mondială. Zilele astea navele de război rusești conduc exerciții comune cu cele chineze în Marea Chinei de Sud pentru a pune presiune pe Taiwan, stat democratic, liber, pacifist.
În același timp, negocierile cu Iranul cu privire la oprirea înarmării nucleare par să eșueze. Pentru că Iranul are un nou aliat: rusia. Iran și rusia, două state care încalcă drepturile omului. Iranul doar acasă și prin proxy în alte state, rusia o face și acasă, prin opresarea și asas|narea opozanților, dar o face și în exterior, prin crimele împotriva umanității făcute în Ucraina. Prin invadarea Ucrainei în 2014, anezarsa ilegală a Crimeei, invadarea Georgiei în 2008.
Tuturor lașilor care poate ar citi textul ăsta și vorbesc despre Zelensky zeflemitor ca fiind un „actoraș”, le-aș spune asta: Zelensky a mers în Bakhmut, cel mai fierbinte punct al războiului. A înmânat în timp ce se auzeau bombardamentele rusești, medalii soldaților bravi care au protejat Bakmutul și apoi a zburat la Washington pentru a convinge o superputere nucleară să-i ajute civilii uciși sau care nu au acces la apă, curent sau căldură din cauza bombardamentelor INTENȚIONATE ale rusiei. Zboară la Washington și convinge.
Acest om, inspiră milioane de oameni. Voi în schimb, lașilor, nu faceți decât să fiți sclav|i lui Putin. Însă v-ar plăcea ca ai voștri copiii să trăiască într-o lume dominată de autoritarismul unui pseudo-țar ca Putin și de teocrația aiatolahului Khomeini? Să nu aveți voie să vă mai spuneți părerile imberbe de frică că veți fi omorâți sau trimiși la ani grei de închisoare, iar femeile ce azi cresc să aibă mai puține drepturi decât bărbații? V-ar plăcea? Copiii voștri să trăiască în lumea aia? Nu?
Atunci de aia războiul din Ucraina vă privește și pe voi. Iar fiecare id|ot util sau ticălos aurist care îmi aduce argumente cu Buceag și Basarabia, îi aduc aminte că există tratate internaționale care recunosc granițele din 1945, prin care URSS, nu Ucraina, URSS ne ia acele teritorii. Așa „victorioși” cum am ieșit noi din WW2.
Eu nu vreau să trăiesc într-o lume condusă de oameni care pentru ceea ce cred politic, civic, pentru culoarea mea sau orientarea mea sexuală, pentru exprimări publice, sunt pedepsit cu moartea sau închisoarea.
Revenind la Președintele Zelensky și discursul istoric din Congres: la final i-a înmânat speakerului Nancy Pelosi și vice-președintelui Kamala Harris drapelul luptătorilor din Bakhmut. Bakhmut, oraș pe care voi, cei care mă citiți acum, l-ați susținut cu tone de ajutoare și ai cărui cetățeni vă sunt recunoscători. Vă spun asta prin vocea Irinei, șefa centrului de refugiați, cea care cu lacrimi în ochi vă mulțumește fiecăruia în parte pentru ajutorul acordat, ea știind clar cât de mult au contat ajutoarele din donațiile voastre pentru mii de localnici de acolo și astfel oferind un moral ridicat și trupelor care apărau orașul, care știau de aceste ajutoare venite de la români.
Fără exagerare: și voi ați contribuit la ziua istorică de azi. Iar simbolul acelui drapel ucrainean înmânat Americii, a fost posibil și cu ajutorul vostru!
Apropo. Pentru aceleași valori au luptat și eroii noștri la Revoluție, acum 33 de ani!
Glorie eternă lor!
Slava Ukraini!

 

Radu Hossu 


Descoperă mai multe la Japonia ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns