Fără coif, fără armură, în papucei de interior, cu sabia la vedere, dar fără ostentație sau porniri amenințătoare, tânărul samurai pare mai curând pierdut în meditații filosofice; n-ai spune că, sub hainele modeste, toată ființa lui stă încordată ca un arc, gata, dintr-o clipită-ntr-alta, să zvâcnească asupra celuilalt.

Fotografia a fost făcută în jurul anului 1877 de către baronul Raimund von Stillfried ori un colaborator al său din atelierul de la Yokohama. Văzându-l aici atât de calm, aproape feciorelnic, tânărul mi-a adus aminte de o ispravă a lui Miyamoto Musashi: urmând să se dueleze cu Nagatsune Hachiemon, acesta din urmă i-ar fi propus – în locul unei lupte sângeroase – o partidă de go cu fiul său. Și, cum stăteau ei concentrați asupra tablei, în liniștea deplină a încăperii, Musashi a țâșnit dintr-odată: „Nici să nu te gândești!“: vorba îi era adresată tatălui care, pitit în camera alăturată, aștepta să se încingă jocul pentru a-l măcelări pe Musashi pe la spate. În cele din urmă, Musashi a câștigat partida de go, iar pe Nagatsune l-a iertat.

Baronul von Stillfried nu avea, cu siguranță, gânduri ucigașe, dar aparatul lui de fotografiat – cu trepied, burduf, obiectiv și lampă – trebuie să-l fi impresionat pe visătorul samurai.

P.S. Contemporan cu dorobanții noștri și Constantin Țurcanu (Peneș Curcanul) – „toți căciulari,/ Români de viță veche,/ Purtând opinci, suman, ițari/ Și cușma pe-o ureche.“

Lasă un răspuns