Coreea de Sud, SUA şi Japonia îndeamnă statele membre ONU să-i repatrieze pe nord-coreeni din străinătate pe care Phenianul îi foloseşte în finanţarea programelor de înarmare

1
424

În virtutea unei rezoluţii ONU din 2017, statele ONU aveau termen până în 2019 să îi trimită înapoi acasă pe nord-coreeni care munceau pe teritoriul lor – în special China şi Rusia, dar şi ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Emisarii sud-coreean, japonez şi american pentru Coreea de Nord acuză vineri, într-o reuniune la Seul, că nord-coreenii din străinătate continuă să ajute Phenianul să-şi finaţeze provicările.

”Muncitori în IT din RPDC (Republica Populară Democratică Coreea) în străinătate continuă să folosească false identităţi şi naţionalităţi pentru a se sustrage sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU şi a obţine venituri în străinătate care finaţează programele ilegale de arme de distrugere în masă şi rachete balistice ale RPDC”, denunţă într-un comunicat emisarii.

”Suntrem foarte îngrijoraţi de modul în care RPDC susţine aceste programe, furând şi spălând fonduri şi culegând informaţii prin activităţi informatice de tip malware”, se arată în comunicat.

Phenianul a ”furat” până la 1,7 miliarde de dolari în criptomonede în 2022, acuză ei.

mai mult la  /www.news.ro/externe/

1 COMENTARIU

  1. Este impresionant cum au reusit statele ONU sa gaseasca o solutie de a-i trimite inapoi pe nord-coreenii care se aflau in strainatate si sa asigure acest lucru inaintea termenului limita din 2019. Acest lucru demonstreaza ca statele ONU sunt foarte preocupate sa ofere protectia necesara acestor persoane si sa garanteze ca se respecta regulile internationale. Cu toate acestea, emisarii de la Seul confirma inca o data ca Phenianul incearca sa foloseasca informatiile IT ilegale pentru a se sustrage Regulilor ONU si a-si finanta programele distructive, de aceea este esential sa continuam sa supraveghem aceasta activitate.

Lasă un răspuns