Ambasadorul Japoniei, Masanobu Yoshii: Japonezii ar putea învăța de la cetățenii R.Moldova să fie mai relaxați (AUDIO)

0
1067

În ultimii trei ani, relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Japonia s-au intensificat. Guvernul nipon va continua să ofere asistență R. Moldova, care are nevoie de mai mulți pași decisivi pentru promovarea democrației, dezvoltarea economiei de piață și îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor. Declarația aparține ambasadorului Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii.

Importurile din Japonia prevalează simțitor și menționez existența de cereri pentru autovehicule și tehnică japoneză, care e apreciată în Moldova. În Japonia, noi importăm din R. Moldova mai multe produse agro-alimentare și în special vinuri moldovenești. În 2018, Moldova a reușit să exporte pe piața japoneză circa 276 de mii de litri de vin, la unele dintre cele mai mari prețuri de export”.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, Excelența Sa a reiterat sprijinul Japoniei pentru mai multe proiecte în R. Moldova, în special cele dedicate agriculturii. Aproape jumătate dintre terenurile din R. Moldova sunt prelucrate cu tehnică procurată prin intermediul proiectului 2KR.

Modernizarea agriculturii reprezintă una dintre prioritățile Japoniei în cadrul asistenței oficiale pentru dezvoltare. Programul 2KR a urmărit facilitarea accesului producătorilor agricoli locali cu resurse financiare limitate, la tehnologie agricolă eficientă. Aproximativ 20 de milioane de dolari au fost plătiți prin acest program timp de 15 ani, din acești bani au fost cumpărate 7500 de unități de mașini agricole și utilaje. În 2018, s-au livrat 106 tractoare japoneze în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru agricultorii și fermierii moldoveni. Sunt impresionat că aceste programe sunt apreciate în rândul fermierilor. Am înțeles că există încă o cerere mare pentru tehnica agricolă, astfel este necesar ca aceste investiții să continue”.

mai mult la /radiochisinau.md/


Descoperă mai multe la Japonia ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns